![]() ![]() |
29 Dec 2004, 23:15
|
|
![]() Nie wytrzyma bez forum! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Admin Postów: 2372 Dołączył: 14.01.04 Skąd: Wejherowo Użytkownik nr: 2374 |
Co prawda zwróciłem uwagę na relację presence[@type="invisible"] z obowiązującymi standardami, ale uważam tak samo jak Enleth. Privacy-list mogłyby być rozwiązaniem, ale problem polega na tym że GUI dla tego ficzera to raczej mało popularny bajer :|
-------------------- To co napisałem powyżej, to tylko moja prywatna opinia ;)
Konweter GG->Jabber - Sprawdź mnie ;) Pożywka dla pająków: Jabber Forum, Forum Jabber, Jabber, Zamki dmuchane Jakby ktoś szukał - jestem na chrome.pl pod nickiem jak na forum, ale najszybciej można mnie złapać pisząc PM na forum. |
30 Dec 2004, 00:18
|
|
![]() Nie wytrzyma bez forum! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 1817 Dołączył: 07.03.04 Skąd: home:Ciechanów univ:Warszawa Użytkownik nr: 2469 Jabber ID: machekku//uaznia.net |
CYTAT(Enleth @ 29 Dec 2004, 23:06) RFC, JEPy - super, ale obawiam się że użytkownicy mają je w d...użym poważaniu, a zamiennik JEP-0018, czyli Privacy Lists akurat problemu transportów i niewidoczności chyba nie rozwiązuje. Ależ privacy lists i transporty jak najbardziej są do pogodzenia: Po stronie klienta: nie chowamy się przed transportem Po stronie transportu: patrzymy, którzy z użytkowników 'obcej sieci' nie widzą klienta (bo się przed nimi schował) i dla nich ustawiamy niewidoczność w 'obcej sieci'. -------------------- |
30 Dec 2004, 09:12
|
|
![]() Administrator serwera jabster.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Admin Postów: 1102 Dołączył: 02.07.04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 2872 Jabber ID: zbyszek//jabster.pl |
nie do końca się zgadzam. standardy są po to żeby je przestrzegać a nie olewać - tak długo jak długo będziemy "odchodzić" od standardu cały świat jabbera będzie traktowany niepoważnie..., po co zatem był cały zachód o to żeby opracować RFC? skoro każdy może sobie "dorobić" własną interpretację jak ma protokół działać. nie czepaiam się tej konkretnej łatki - bo zgadzam się że użytkowników nie interesuje "jak to działa" - ale my nie jesteśmy tylko użytkownikami - to my w dużym stopniu decydujemy jak świat jabbera wygląda. i uważam że naszym obowiązkem jest dążyć do zgodności z xmpp a nie na odwrót...
(jeszcze raz napiszę iż nie odnoszę się konkretnie do tej łaty - którą nawiasem sam rozważam czy wprowadzic na autocom - ale chodzi mi raczej o mentalność) -------------------- |
30 Dec 2004, 14:17
|
|
![]() Gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 479 Dołączył: 20.03.04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 2586 Jabber ID: enleth//chrome.pl |
Cóż, jeśli chodzi o standardy ogólnie, to ja jestem wręcz ich fanatykiem (w szczególności jeśli chodzi o XHTML i CSS), ale w tym przypadku wyjątek zrobiłem z takiego prostego powodu, że standard jest nieprzydatny w praktyce z braku implementacji po stronie klienta. A Tkabbera normalnym ludziom przecież nie dam.
|
30 Dec 2004, 15:29
|
|
![]() Ooo! Trochę się rozpisał! ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 92 Dołączył: 18.12.04 Użytkownik nr: 3473 Jabber ID: rawicki//chrome.pl |
IMHO właściwie transport GG powinien udawać niewidocznego także w trybie "nie przeszkadzać"
-------------------- Status z elmera:
|
30 Dec 2004, 17:07
|
|
![]() Nie wytrzyma bez forum! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 1817 Dołączył: 07.03.04 Skąd: home:Ciechanów univ:Warszawa Użytkownik nr: 2469 Jabber ID: machekku//uaznia.net |
A przy 'free for chat' powinien rozsyłać do wszystkich z listy kontaktów wiadomość 'porozmawiaj ze mną?'. I co jeszcze? Autoresponder 'ależ mnie naprawdę nie ma!' przy ustawionym 'XA'?
-------------------- |
30 Dec 2004, 17:21
|
|
![]() Ooo! Trochę się rozpisał! ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 92 Dołączył: 18.12.04 Użytkownik nr: 3473 Jabber ID: rawicki//chrome.pl |
CYTAT(machekku @ 30 Dec 2004, 17:07) A przy 'free for chat' powinien rozsyłać do wszystkich z listy kontaktów wiadomość 'porozmawiaj ze mną?'. I co jeszcze? Autoresponder 'ależ mnie naprawdę nie ma!' przy ustawionym 'XA'? Hehe no to to już by była przesada -------------------- Status z elmera:
|
30 Dec 2004, 18:44
|
|
Cieszę się
A moim skromnym zdaniem utożsamianie DND z niewidoczny-na-gg to też jest przesada. -------------------- |
30 Dec 2004, 20:10
|
|
CYTAT(machekku @ 30 Dec 2004, 18:44) Z drugiej strony są kontakty które odzywają się nawet wtedy gdy mam coś w rodzaju "Uwaga gryzę!" w statusie -------------------- Status z elmera:
|
30 Dec 2004, 20:51
|
|
|
Administrator serwera uaznia.net, a do tego Jabber Maniak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 1461 Dołączył: 28.06.04 Skąd: z nienacka Użytkownik nr: 2850 Jabber ID: koniczynek//uaznia.net |
generalnie z tego co widzę, u Polaków nie ma znaczenia jaki masz status, wynalezienie niewidzialności skutecznie temu pomogło. Teraz w jakimkolwiek systemie IM czy jestem online, offline, dnd czy jak kto woli (nigdy nie daję invisible) to i tak kolesie się do mnie zwracają tak, jakbym siedział przy kompie i tylko czekał na to, aby móc im odpowiedzieć. Śmieszy to zwłaszcza, kiedy włączam komputer rano, po całonocnym off-line
-------------------- |
30 Dec 2004, 20:55
|
|
![]() Niepohamowany gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 514 Dołączył: 10.03.04 Skąd: Inowrocław Użytkownik nr: 2518 Jabber ID: seban//chrome.pl |
Ja poprostu do niewidzialnych sie nie odzywam jak zacznie rozmowe.
-------------------- |
| -Another- |
15 Jan 2005, 14:58
|
|
Gość |
Czyli na którym serwerze niewidzialność Jabbera synchronizuje się z GG?
|
| -Guest- |
29 Jan 2005, 04:22
|
|
Gość |
|
29 Jan 2005, 10:15
|
|
![]() Gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 479 Dołączył: 20.03.04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 2586 Jabber ID: enleth//chrome.pl |
Jest niepubliczny.
|
| -Infro- |
8 Aug 2005, 23:16
|
|
Gość |
No to dobra: skoro standardem nie jest niewidzialność tylko privacy-lists, to dlaczego w klientach nie zastąpić jej "prawie przezroczystą" implementacją wspomnianych? Mam na myśli coś takiego (i od razu proszę: nie bijcie jeśli to było lub, co gorsza, propozycja jest bezsensowna):
1. GUI dla privacy-lists, żeby nie grzebać się w konsoli. 2. Ustawienie statusu "niewidzialny" powoduje przeniesienie wszystkich kontaktów do zdefiniowanej uprzednio grupy. Oczywiście klient musi obsługiwać zagnieżdżane grupy, aby zachować całą strukturę zamiast wrzucać nagle wszystkie kontakty do jednego worka -- no i jasnym jest, że grupa agentów/transportów powinna pozostać na swoim miejscu. Takie rozwiązanie powoduje, że użytkownik dalej ustawia sobie niewidzialność, a wszystko działa zgodnie ze standardem i nareszcie bez problemów -- tylko na ile ma to sens i jest wykonalne? |
![]() ![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2 September 2010, 18:25 |
Hosting: Jogger.pl