![]() ![]() |
2 Feb 2005, 19:49
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 02.02.05 Użytkownik nr: 3646 Jabber ID: keyce//chrome.pl |
Dziendobry, czesc i czolem,
witam wszystkich po raz pierwszy na formu... do rzeczy: psi, a dokladnie psi-psz, katuje intensywnie od od tygodni kilku, mniej intensywnie od kilku miesiecy. Zapragnela mi sie mozliwosc wpakowania Psi na Pendrajwa (zwanego przeze mnie Czapstikiem) tak, aby wszystkie dane konfiguracyjne, historia etc, trzymana byla na nim wlasnie. Jednak przeszkoda mi jest nieszczesny katalog PsiData, ktory to w win z serii nt laduje w Documents and settings/user. Nie znalazlem (moze zle szukalem) nigdzie mozliwosci zmiany polozenia tego katalogu. Zle pisze... znalazlem, w zrodlach, dokladnie w pliku common.cpp, funkcja (czy metoda?) getHomeDir()... Kwestia jest taka: za chinskiego bozka nie dam rady tego przepisac tak jak bym chcial (katalog PsiData w katalogu, z ktorego startuje Psi). Nie wiem, czy to jest do zrobienia. Po prostu moje umiejetnosci programowania sa hm... niedostateczne. Pytam sie zatem szanownego kolezenstwa, czy ktos z Was moglby sie zastanowic nad wprowadzeniem takiego fiuczera? Mielibysmy wtedy portable, mobile, under the hand wersje naszego kochanego Psi... gdziekoliwek tylko znajdziemy dziurke USB... z pozdrowieniami //keyce |
2 Feb 2005, 19:57
|
|
![]() Nie wytrzyma bez forum! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Admin Postów: 2372 Dołączył: 14.01.04 Skąd: Wejherowo Użytkownik nr: 2374 |
Utwórz pusty plik cokolwiek.bat, wpisz do niego:
KOD set PSIDATADIR=. I uruchamiaj nim Psi (w kodzie to funkcja: psi/src/main.cpp: loadGlobal()). psi.exe Bon appetite -------------------- To co napisałem powyżej, to tylko moja prywatna opinia ;)
Konweter GG->Jabber - Sprawdź mnie ;) Pożywka dla pająków: Jabber Forum, Forum Jabber, Jabber, Zamki dmuchane Jakby ktoś szukał - jestem na chrome.pl pod nickiem jak na forum, ale najszybciej można mnie złapać pisząc PM na forum. |
2 Feb 2005, 20:06
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 02.02.05 Użytkownik nr: 3646 Jabber ID: keyce//chrome.pl |
yeah, to dziaaalaa!! ;-)
super. Teraz czas ozenic wersje oknowe z pingwinowymi... ale to zostawiam na weekend... Dzieki serdeczne za szybka reakcje i rozwiazanie //keyce |
20 Sep 2005, 08:03
|
|
![]() Początkujący ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 10 Dołączył: 20.09.05 Skąd: Legionowo k. Warszawy Użytkownik nr: 4311 Jabber ID: marianboss//chrome.pl |
Przyłączam się do podziękowań, teraz to się dopiero podziała
-------------------- marianboss//chrome.pl ->
![]() ![]() |
| -Guest- |
5 Oct 2005, 17:49
|
|
Gość |
ja tez dziekuje .. bardzo sie przydało
|
2 Jan 2008, 20:35
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 24 Dołączył: 15.02.07 Użytkownik nr: 5757 Jabber ID: beel/jabster.pl |
W zasadzie do czego to miałoby prowadzić? Tylko tyle, że historie przechowuje na pamięci flash oraz ewentualnie ustawienia PSI ?
pzdr |
2 Jan 2008, 22:42
|
|
|
Niepohamowany gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postów: 628 Dołączył: 09.02.07 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 5743 Jabber ID: jabluszko//jabluszko.org (via xiaoka.com) |
W zasadzie do czego to miałoby prowadzić? Tylko tyle, że historie przechowuje na pamięci flash oraz ewentualnie ustawienia PSI ? pzdr Do posiadania tylko jednego katalogu ustawień i historii Psi dla wielu systemów? Np. Linux + Windows lub Win XP + Win 2k3? PS Patrząc po poście autora tematu to chciał on "Teraz czas ozenic wersje oknowe z pingwinowymi." Pozdrawiam, JabLuszko -------------------- JabLuszko | Przejście z GG na XMPP/Jabbera, to jak przejście z IE na FireFox-a/Operę czy Chrome.To naturalna kolej rzeczy dla osób ceniących sobie wygodę i bezpieczeństwo. |
3 Jan 2008, 19:51
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 24 Dołączył: 15.02.07 Użytkownik nr: 5757 Jabber ID: beel/jabster.pl |
Czyli z osobna instalacja PSI na obu systemach..
CYTAT("JabLuszko") Do posiadania tylko jednego katalogu ustawień i historii Psi dla wielu systemów? Np. Linux + Windows lub Win XP + Win 2k3? Pod warunkiem, że podpięty bedzie Pendrive i z jego poziomu zostanie PSI uruchomione jak domniemam. A jesli tak sie nie stanie to PSI będzie się odnosić do domyslnego katalogu na hdd... pewnie też byłoby to możliwe na karcie SD (lub miniSD + adapter, taką mam zbędną), a nie wystaje rażąco z maszyny, w moim przypadku laptopa. Jesli sie mylę to mnie poprawcie. Ten post został edytowany przez beel: 3 Jan 2008, 19:51 |
3 Jan 2008, 23:45
|
|
|
Niepohamowany gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postów: 628 Dołączył: 09.02.07 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 5743 Jabber ID: jabluszko//jabluszko.org (via xiaoka.com) |
Tak, są to osobne instalacje. Mógłby być problem z odpaleniem Psi dla Windowsa na Linuxie... i odwrotnie
Co Ty się tak na tego pendrive'a czy inne coś uparłeś? Startujesz Psi na Windowsie, podając ścieżkę do pliku konfiguracyjnego "D:\Moje\Psi\" Startujesz Psi na Linuxie, podając ścieżkę do pliku konfiguracyjnego " /mnt/mojdysk/Moje/Psi" Oba korzystają i zapisują dane w tych samych katalogach. Masz wspólne ustawienia, wspólne opisy, wspólna historię Pracowałeś na wielu systemach/komputrach? Korzystałeś wtedy z Psi czy GG? Nie miałeś... cholera, rozmawiałem o tym wczoraj z xxx.. ale to tamtego komputera/systemu! Przecież nie będę szedł o 3ciej w nocy do biura sprawdzić, jakie było rozwiązanie etc. PS Jorge to świetna rzecz ;-) Pozdrawiam, JabLuszko Ten post został edytowany przez JabLuszko: 7 Jan 2008, 21:36 -------------------- JabLuszko | Przejście z GG na XMPP/Jabbera, to jak przejście z IE na FireFox-a/Operę czy Chrome.To naturalna kolej rzeczy dla osób ceniących sobie wygodę i bezpieczeństwo. |
| -xavier- |
20 Jan 2008, 23:12
|
|
Gość |
Co Ty się tak na tego pendrive'a czy inne coś uparłeś? Startujesz Psi na Windowsie, podając ścieżkę do pliku konfiguracyjnego "D:\Moje\Psi\" Startujesz Psi na Linuxie, podając ścieżkę do pliku konfiguracyjnego " /mnt/mojdysk/Moje/Psi" Oba korzystają i zapisują dane w tych samych katalogach. Masz wspólne ustawienia, wspólne opisy, wspólna historię Ciekawostka. Nie dalej jak w środę zainstalowałem sobie pingwina i przydałaby mi się taka synchronizacja na Psi-cherry. Czy komuś zdarzyło się bawić w to trzymając pliki na partycji ntfs z wykorzystaniem sterowników ntfs-3g? Żadnych awarii, uszkodzeń albo, co gorsza, niezgodności formatów? Troszkę się tego obawiam, bo choć ntfs-3g jest podobno stabilny, że hej, to z ntfsami nigdy nic nie wiadomo ;] Jorge? Hmm, może później, po sesji... ;] |
20 Jan 2008, 23:25
|
|
|
Niepohamowany gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postów: 595 Dołączył: 11.05.04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 2681 Jabber ID: krystek//chrome.pl |
Dla wszystkich chcących bardziej (po)grzebać w ustawieniach konfiguracyjnych i plikach Psi - lektura obowiązkowa. Wiele rzeczy jest tam dokładnie wyjaśnionych.
-------------------- |
21 Jan 2008, 00:21
|
|
![]() Autor builda Psi-Daisy, Super Moderator http://psi-im.org/forum/ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postów: 1556 Dołączył: 25.09.04 Skąd: Legionowo k. Warszawy Użytkownik nr: 3199 Jabber ID: michal.jazlowiecki//chrome.pl |
Dodatkowa uwaga - ostatnio Psi-SVN wprowadził pewne zmiany w plikach konfiguracyjnych, które nie są opisane jeszcze w Psi-Wiki (ani angielskim, ani polskim). Nie ma już pliku config.xml, pozostał options.xml, pojawił się accounts.xml (w dotychczasowych lokalizacjach). Trwają dyskusje jak przemieścić pod Windowsem konfigurację do %AppData% (zamiast %UserProfile%) aby i wilk był syty i owca cała.
-------------------- Michał Jazłowiecki (michalj)
![]() Psi Forum & Wiki Moderator :: Forum JabberPL.org Moderator :: Psi-Daisy Author |
| -Wiąz- |
21 Jan 2008, 07:44
|
|
Gość |
Chciałbym tylko dodać drobną poprawkę do batch'a z pierwszego postu, żeby wsio ładnie się chowało a nie pozostawało nie zamknięte, chodzi o okienko command.com'a:
KOD @echo off set PSIDATADIR=. start psi.exe ot i wsio, teraz okno command zamknie się i nie bedzie widac instrukcji uruchamiajacych PSi. |
21 Jan 2008, 09:46
|
|
|
Administrator serwera chrome.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 1807 Dołączył: 30.09.04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 3206 Jabber ID: smoku//xiaoka.com |
Czy komuś zdarzyło się bawić w to trzymając pliki na partycji ntfs z wykorzystaniem sterowników ntfs-3g? Żadnych awarii, uszkodzeń albo, co gorsza, niezgodności formatów? Troszkę się tego obawiam, bo choć ntfs-3g jest podobno stabilny, że hej, to z ntfsami nigdy nic nie wiadomo ;] Nie do tego, ale używam ntfs-3g na codzień i nie ma absolutnie żadnego problemu. |
23 Jan 2008, 11:56
|
|
![]() Rozkręca się... ![]() ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 53 Dołączył: 21.02.05 Użytkownik nr: 3735 Jabber ID: pandaboy//chrome.pl |
Pozwólcie, że dołączę się do tematu. Podane wcześniej rozwiązania działają tylko na określonym systemie (zmiana zmiennych systemowych). Kiedy opalę Psi na innym systemie w user profile zostaną stworzone odpowiednie katalogi i pliki.
Ja poszedłem troszkę dalej niż keyce i zwykły plik *.bat mi nie wystarczy Chciałbym stworzyć osobną kompilację Psi, która działa na pendrivie i tam zapisuje wszelkie potrzebne dane. Chodzi mi o wersję "rozpakuj i wrzuć na pendrive'a". Jest gdzieś w plikach konfiguracyjnych miejsce, w którym definiuje się katalog w którym mają być zapisywane ustawienia? Zmienne systemowe nie bardzo mnie jarają, bo to jest niejako ingerowanie w ustawienia systemu, a niektórzy tego nie lubią Błagam, nie róbcie tego za mnie, powiedzcie tylko gdzie to mogę znależć pozdrawiam Ten post został edytowany przez pandaboy: 23 Jan 2008, 12:05 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2 September 2010, 18:23 |
Hosting: Jogger.pl