![]() ![]() |
18 Aug 2007, 20:47
|
|
![]() Początkujący ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 11 Dołączył: 18.08.07 Skąd: Szczebrzeszyn Użytkownik nr: 6100 Jabber ID: eriz.malpiszon.pcinside.pl |
Walczyłem z kompem, aby postawić sobie jakiś serwerek jabbera. W końcu zainstalowałem sobie najnowszą wersję ejabberd (instalacja z binarki). Dodałem sobie obsługę SQL, pokonfigurowałem wszystko, SSL bez zarzutu, tylko... TLS nie bardzo.
Po odkomentowaniu linijki z włączającej TLS@:5222 nie mogę w ogóle wystartować demona. Wywala w kółko komunikat: KOD /usr/local/ejabberd/bin/ejabberdctl: 151: let: not found ...i usługa nie startuje... W logach tworzy się tylko sasl.log, a raport o błędzie - niestety - praktycznie nic mi nie mówi: http://phpfi.com/257104 |
18 Aug 2007, 20:56
|
|
![]() Administrator serwera jabster.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Admin Postów: 1102 Dołączył: 02.07.04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 2872 Jabber ID: zbyszek//jabster.pl |
upewnij się że nie używasz ssl-a (wykomentuj wszystko co ma w sobie ssl) ssl jest starą zbugowaną wersją i do obsługi zarówno połączeń ssl jak i tls używa się jednego liba.
pozatym nie mam doświadczenia w binarkowych instalacjach - tak więc nawet niewiem z jakimi parametrami uruchamiasz węzeł -------------------- |
18 Aug 2007, 21:10
|
|
![]() Początkujący ![]() Grupa: Miłośnik żarówek Postów: 11 Dołączył: 18.08.07 Skąd: Szczebrzeszyn Użytkownik nr: 6100 Jabber ID: eriz.malpiszon.pcinside.pl |
Wyłączyłem SSL, zostawiłem sam TLS i dalej kaszanka: http://phpfi.com/257107
... Biblioteki są raczej OK, bo są w jednej paczce z serwerem. |
19 Aug 2007, 11:20
|
|
![]() Administrator serwera jabster.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Admin Postów: 1102 Dołączył: 02.07.04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 2872 Jabber ID: zbyszek//jabster.pl |
wklej jak masz skonfigurowane porty nasłuchujące, sprawdź czy serwer widzi certyfikat
-------------------- |
19 Aug 2007, 11:31
|
|
CYTAT wklej jak masz skonfigurowane porty nasłuchujące, Ostatni link, to listing z kompletnym ejabberd.cfg. CYTAT sprawdź czy serwer widzi certyfikat Widzi, bo ten sam certyfikat działa przy SSL. |
19 Aug 2007, 17:00
|
|
no i wszystko jasne
-------------------- |
19 Aug 2007, 20:26
|
|
CYTAT poza tym chyba brakuje ci definicji do odbc masz tylko auth_method odbc - wydaje mi się że powinieneś zdefiniować jeszcze pare rzeczy Nie. ODBC działa jak w zegareczku, zrobiłem właśnie wg podanej przez Ciebie instrukcji: KOD {odbc_server, {mysql, "localhost", "ejabberd", "ejabberd", "********************"}}. {host_config, "domena.pl", [{auth_method, [odbc]}]}. No i "_odbc" do czterech modułów. CYTAT starttls oznacza że jeśli klient nie negocjuje tls-a to server robi fall-back to połączenie nie szyfrowanego - dlatego nie można podwójnie definiować portów 5222 Eeee, dzięki, teraz działa. ;] Ja zrozumiałem, że pierwsza linijka jest od zwykłych połączeń, a druga od obsługi TLS-a. W sumie czytałem jeszcze wczoraj o require_starttls, ale nie skojarzyłem, że to mogłoby być to. Jeszcze raz dzięki. |
![]() ![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2 September 2010, 18:23 |
Hosting: Jogger.pl