IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Logowanie połączeń (IP) w jabberd2, Jak logować połączenia z danego IP w jabberd2?
--tonid--
post 18 Jan 2008, 09:35
Post #1

Gość

Jeden z userów mojego serwera twierdzi, że ktoś mu się włamuje na konto. Chciałem więc [aby to sprawdzić] wprowadzić logowanie na serwerze tak, aby mieć informacje nt. adresu IP i JID z tego adresu ID przy każdym logowaniu. Niestety, nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat loglevelu w konfigu jabberd2, a standardowy config informuje mnie tylko czasem że "router died" - w logu prócz tego nie mam żadnych informacji.

Znalazłem, że jest taki komponent jak bandersnatch, który pozwala logować wszystkie rozmowy na jabberd. Ale logowanie rozmów mnie nie interesuje, potrzebuję aby c2s [najprawdopodobniej] logował mi tylko adres IP i JID. I kurcze gugluję i gugluję i nic nie mogę znaleźć na ten temat 8/.

Czy ma ktoś jakieś pomysły?

Oczywiście mogę zrobić -j LOG na iptables na ruterze albo na serwerze, ale miałem nadzieję, że taka opcja jest w samym jabberd - wtedy miałbym bowiem nie tylko adres IP ale i username. Bo sam adres IP mi niewiele daje.

PS nie piszę z zarejestrowanego usera, tylko z guesta, bo mailserver forum nie działa i nie mogę wysłać sobie [na gmaila!] potwierdzenia. Z kolei admin na maila nie odpowiada 8/.
Go to the top of the page
+Quote Post
DeSnajpa_V
post 18 Jan 2008, 11:34
Post #2

Początkujący
*

Grupa: Miłośnik żarówek
Użytkownik nr: 6091
Jabber ID:
tomasz//mastahizm.pl

Patrz w log c2sa, tam masz info. o wszystkich polaczeniach klienckich (w tym adresy ip).

--------------------
=====
made by DeSnajpa
xmpp/mailto:tomasz@mastahizm.pl
Profile CardPM
+Quote Post
--tonid--
post 18 Jan 2008, 12:43
Post #3

Gość

CYTAT(DeSnajpa_V @ 18 Jan 2008, 12:34) *
Patrz w log c2sa, tam masz info. o wszystkich polaczeniach klienckich (w tym adresy ip).

Serwer chodzi u mnie na daemontools. Całe logowanie jest na stdout, do pliku. Nie ma tam żadnych komunikatów od c2s.

Być może problem leży w tym, że mam [a raczej miałem] starszą wersję jabberd2 - 2.0s czy jakoś tak. Właśnie od 2 godzin walczę z upgrade do najnowszej wersji [masakra...]. Może jak mi się uda, to będą takie informacje w logach 8/.
+Quote Post
DeSnajpa_V
post 18 Jan 2008, 21:23
Post #4

Początkujący
*

Grupa: Miłośnik żarówek
Użytkownik nr: 6091
Jabber ID:
tomasz//mastahizm.pl

CYTAT(-tonid- @ 18 Jan 2008, 14:43) *
Serwer chodzi u mnie na daemontools. Całe logowanie jest na stdout, do pliku. Nie ma tam żadnych komunikatów od c2s.

Więc przeedytuj etc/c2s.xml i patrz na <log/>:
Albo logujemy do pliku:
  1. zamień syslog na file
  2. odkomentuj <file/> i nakieruj go na plik, do którego c2s będzie składować logi
Albo do stdouta:
  1. zamień syslog na stdout
Oczywiście restart jabberda/c2sa (zależnie czy startujesz przez bin/jabberd czy ręcznie każdy komponent) i wszystko się winno logować.Winno działać także na j-2.0.x.

--------------------
=====
made by DeSnajpa
xmpp/mailto:tomasz@mastahizm.pl
Profile CardPM
+Quote Post
--tonid--
post 19 Jan 2008, 17:08
Post #5

Gość

CYTAT(DeSnajpa_V @ 18 Jan 2008, 22:23) *
CYTAT(-tonid- @ 18 Jan 2008, 14:43) *

Więc przeedytuj etc/c2s.xml i patrz na <log/>:
Albo logujemy do pliku:
  1. zamień syslog na file
  2. odkomentuj <file/> i nakieruj go na plik, do którego c2s będzie składować logi
Albo do stdouta:
  1. zamień syslog na stdout
Oczywiście restart jabberda/c2sa (zależnie czy startujesz przez bin/jabberd czy ręcznie każdy komponent) i wszystko się winno logować.Winno działać także na j-2.0.x.

Po 10 godzinach walki z upgrade do 2.1.x, wróciłem cudem do 2.0.x i nie chcę już próbować upgrade. Absolutna masakra...

No a c2s.xml był od początku skierowany na stdout i było wszystko logowane przez daemontools. Po prostu jabberd nie wypluwał żadnych komunikatów na stdout, nie wiem czemu. Jedyny, to taki że router died.

To, co pomogło, to uruchomienie jabberd z flagą -D, czyli debug. Przy starcie krzyczy, że debug not enabled [bo przy configure nie dawałem debugu, wtedy bym chyba się pochlastał z ilością komunikatów], ale za to wypluwa komunikaty o połączeniach, a teraz to już można ładnie w multilogu zrobić, aby same połączenia logował do innego pliku.
+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7 September 2010, 08:54

Hosting: Jogger.pl